Hoe het allemaal begon

De geschiedeins van Noël Tours

Het begon allemaal ergens net voor de Tweede Wereldoorlog. Desiré Demuynck was ‘stoker’ van beroep. Samen met duizenden andere arbeiders binnen de grensstreek stapte Desiré iedere dag 10 tot 20 km naar één van de textielfabrieken in Noord-Frankrijk.

Desiré had 2 zonen en een dochter. De oudste zoon, André, was smid en Albert was timmerman. Samen besloten ze een GMC Chassis te kopen om daarop een buscarrosserie te bouwen. Met deze bus, “De Groene Vogel” konden ze dan mensen van en naar het werk voeren en in het weekend korte reizen en bedevaarten doen.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog, onder de bezetting van Duitsland, werden alle bussen in beslag genomen en moest alle busactiviteit worden gestaakt. Albert Demuynck werd als chauffeur voor de ravitaillering ingeschakeld in de melkerij van Kortrijk. Daar leerde hij Helena Decuyper kennen, met wie hij later trouwde. Na de Tweede Wereldoorlog kon Albert zijn bus terugvinden en zo samen met zijn vader hun vroegere bedrijf terug opstarten.

Na een tijdje vond ook Albert dat de tijd rijp was voor een eigen busbedrijf en na zijn huwelijk in 1947 met Helena werd hun bedrijf omgedoopt tot Ideal Cars met standplaats in Bellegem.

Albert en Helena kregen op hun beurt ook 2 zonen: Noël en Roger. Deze 2 broers zetten de zaak verder tot in 1970 het besef kwam dat het bedrijf te klein bleef voor hun beiden. Daarom nam Noël een bestaand bedrijfje over en richtte zo Noël Tours op. Hij specialiseerde zich voornamelijk in het vervoer van werklieden en bouwde een serieuze cardienst uit in het weekend. Roger zette dan op zijn beurt het bedrijf van hun vader, Ideal Cars, verder in Bellegem.

De zaken gingen goed en zo kon Noël in 1974 ook Vanroboys uit Outrijve overnemen. De vloot nam op die manier toe met 4 bussen en had zo meteen 2 ritten voor de staalgigant Bekaert in zijn portefeuille. Na zijn huwelijk in 1974 vestigde Noël zich met Noël Tours in Bossuit.

Noël en Monique kregen op hun beurt ook weer 3 kinderen: Ann, Els en Philippe. Philippe treedt ook in de voetsporen van zijn vader, grootvader en overgrootvader en werkt nu ook actief mee in het bedrijf van zijn vader.